Long Island Residence   East Hampton, New York, USA (2012 - )    
       
     
     
       
     
Hampton_3.png
       
     
Hampton_4.png
       
     
Hampton_5.png
       
     
Hampton_6.png
       
     
  The site for the Long Island Residence is covered with mature Pin Oak trees and is positioned between two large agricultural / reserve parcels to the north and south. Situated within a natural clearing in the woods, the residence has carefully composed views of a sea inlet nearby. Mature trees are retained whenever practicable. Vehicle approach follows a curvilinear path through the foliage to the clearing and the access promenade passes a separate outbuilding containing the garage and a private studio space.    The residence is organized into a cruciform crossing plan. Four slender bars extend outward, forming a central double-height core space between them. These bars serve to bracket outdoor spaces that include the entry access court (crushed stone and pavers,) the pool court (swimming, soaking and reflecting pools,) and outdoor dining (wood deck accessed from the upper level). The fourth court is conceived as an ‘open container’ that frames the vegetation and views of the site. The entry vestibule opens into the double-height core space where visitors can witness a bridge crossing above and engage the cascading stair that offers access to the upper level. All of the spaces of the residence are linked together by this central circulation core and large sliding doors offer access to the pool areas from the ground floor level of this space.       This two-story residence is composed as a  piano nobile    in which five bedroom spaces and media screening room are positioned on the ground level and the primary living spaces are located above. The tall, glazed public spaces of the upper floor (sitting, living, dining, and music) offer an experience of living amongst the tree canopy. Each sleeping space on the ground floor opens out to a private garden area enclosed by translucent glass walls.    An expression of layering and overlapping permeates the project. Compositional moves such as the intersecting arms of the building, the internal bridge, the lapping metal cladding, and the wood pattering all serve to reinforce these concepts. Internally the house offers a reduced, refined palette of ebonized wood and polished white or integrally colored plaster and generously glazed spaces that visually connect the inside with the outside.              Client: Imaestri    Status: Ongoing    Images: Claudio Campra
       
     
 Long Island Residence   East Hampton, New York, USA (2012 - )    
       
     

Long Island Residence

East Hampton, New York, USA (2012 - )

 

     
       
     

 

 

Hampton_3.png
       
     
Hampton_4.png
       
     
Hampton_5.png
       
     
Hampton_6.png
       
     
  The site for the Long Island Residence is covered with mature Pin Oak trees and is positioned between two large agricultural / reserve parcels to the north and south. Situated within a natural clearing in the woods, the residence has carefully composed views of a sea inlet nearby. Mature trees are retained whenever practicable. Vehicle approach follows a curvilinear path through the foliage to the clearing and the access promenade passes a separate outbuilding containing the garage and a private studio space.    The residence is organized into a cruciform crossing plan. Four slender bars extend outward, forming a central double-height core space between them. These bars serve to bracket outdoor spaces that include the entry access court (crushed stone and pavers,) the pool court (swimming, soaking and reflecting pools,) and outdoor dining (wood deck accessed from the upper level). The fourth court is conceived as an ‘open container’ that frames the vegetation and views of the site. The entry vestibule opens into the double-height core space where visitors can witness a bridge crossing above and engage the cascading stair that offers access to the upper level. All of the spaces of the residence are linked together by this central circulation core and large sliding doors offer access to the pool areas from the ground floor level of this space.       This two-story residence is composed as a  piano nobile    in which five bedroom spaces and media screening room are positioned on the ground level and the primary living spaces are located above. The tall, glazed public spaces of the upper floor (sitting, living, dining, and music) offer an experience of living amongst the tree canopy. Each sleeping space on the ground floor opens out to a private garden area enclosed by translucent glass walls.    An expression of layering and overlapping permeates the project. Compositional moves such as the intersecting arms of the building, the internal bridge, the lapping metal cladding, and the wood pattering all serve to reinforce these concepts. Internally the house offers a reduced, refined palette of ebonized wood and polished white or integrally colored plaster and generously glazed spaces that visually connect the inside with the outside.              Client: Imaestri    Status: Ongoing    Images: Claudio Campra
       
     

The site for the Long Island Residence is covered with mature Pin Oak trees and is positioned between two large agricultural / reserve parcels to the north and south. Situated within a natural clearing in the woods, the residence has carefully composed views of a sea inlet nearby. Mature trees are retained whenever practicable. Vehicle approach follows a curvilinear path through the foliage to the clearing and the access promenade passes a separate outbuilding containing the garage and a private studio space.

The residence is organized into a cruciform crossing plan. Four slender bars extend outward, forming a central double-height core space between them. These bars serve to bracket outdoor spaces that include the entry access court (crushed stone and pavers,) the pool court (swimming, soaking and reflecting pools,) and outdoor dining (wood deck accessed from the upper level). The fourth court is conceived as an ‘open container’ that frames the vegetation and views of the site. The entry vestibule opens into the double-height core space where visitors can witness a bridge crossing above and engage the cascading stair that offers access to the upper level. All of the spaces of the residence are linked together by this central circulation core and large sliding doors offer access to the pool areas from the ground floor level of this space.   

This two-story residence is composed as a piano nobile in which five bedroom spaces and media screening room are positioned on the ground level and the primary living spaces are located above. The tall, glazed public spaces of the upper floor (sitting, living, dining, and music) offer an experience of living amongst the tree canopy. Each sleeping space on the ground floor opens out to a private garden area enclosed by translucent glass walls.

An expression of layering and overlapping permeates the project. Compositional moves such as the intersecting arms of the building, the internal bridge, the lapping metal cladding, and the wood pattering all serve to reinforce these concepts. Internally the house offers a reduced, refined palette of ebonized wood and polished white or integrally colored plaster and generously glazed spaces that visually connect the inside with the outside.     

 

Client: Imaestri

Status: Ongoing

Images: Claudio Campra